Kinnitatud juhatuse liige Olga Teterez poolt 15.11.2024, Tallinn
1.Õppekava nimetus:
Vanemkoka baaskoolitus (koos ettevalmistusega 5. taseme eksamiks)
2.Õppekavarühm ja õppekava koostamise alus
Õppekavarühm:
Majutamine ja toitlustamine
Õppekava koostamise alus:
5. taseme vanemkoka kutsestandardi kompetentsid B.3.1 – B.3.6 ja B.3.7.
3.Eesmärk ja õpiväljundid
Eesmärk:
Vanemkoka baaskoolituse eesmärk on valmistada ette professionaalse tasemega kokkadele, kes suudavad töötada ka keerukamates ja nõudlikumates köökides.
koolituse läbinu omandab tööks vajalikud teadmised ja oskused: juhib tootmisprotsessi toitlustusteenust pakkuvas ettevõttes; planeerib, korraldab köögitööd, koostab menüüsid ja arendab tooteid; valmistab toite, kasutades nii tavapäraseid, uuenduslikke kui keerukaid tehnoloogiaid vastavalt klientide vajadustele ja soovidele.
Vanemkokk spetsialiseerub restoranitööle.
Õpiväljundid:
Koolituse lõpuks õppija:
kaalub toiduained lähtuvalt tehnoloogilisest kaardist; eeltöötleb aed- ja teraviljatooteid, seeni ja piimasaaduseid, kala, liha ja nendest valmistatud tooteid, kasutades asjakohaseid köögitöö tehnikaid, töövahendeid ja seadmeid;
valmistab eel- pea- ja järelroogi ning küpsetisi vastavalt tehnoloogilisele kaardile, kasutades muuhulgas keerukamat töötlemist nõudvaid toiduaineid (nt part, vutt, ulukid, koorikloomad ja mereannid, vähemkasutatud subproduktid, seened, vetikad), erilisi tehnoloogiaid (nt suitsutamine, vinnutamine, fermenteerimine, dehüdreerimine, sous-vide, aereerimine) ja arvestades eritoitumisega seotud nõudeid;
peab kinni tööde ajakavast, planeerib oma tööd ja mõistab oma rolli meeskonnatöös, vastutab võetud kohustuste täitmise eest;
kohaneb oma töös muutuvate oludega, töötab tulemuslikult pingelises olukorras ja kontrollib oma emotsioone;
järgib õigusaktidest tulenevaid töö- ja tuleohutusnõudeid, vastutab enda ja kaastöötajate turvalisuse eest ning tuleb toime ohuolukordades;
järgib töösuhteid reguleerivaid õigusakte;
kasutab digiseadmeid vastavalt digipädevuste enesehindamise skaala iseseisva kasutaja tasemele, v.a sisuloome osaoskust vastavalt algtasemel kasutaja tasemele (lisa 2); kasutab erialast tarkvara (nt menüüde koostamisel, kaloraaži arvutamisel, laoseisu arvestamisel, kassasüsteemide ja veebipõhiste kommunikatsioonikeskkondade kasutamisel), kasutab e-teenuseid.
Moodulitesse on integreeritud järgmised võtmepädevusi arendavad teemad: erialane eesti keel, erialane inglise keel, erialane matemaatika.
4.Sihtgrupp ja õppe alustamise tingimused
Sihtgrupp:
Inimesed vanuses al. 20 eluaastast, kes töötavad või töötasid kokana toitlusteenust pakkuvas ettevõttes nagu kohvik, restoraan, söökla, catering, suur köök jms.
Õppe alustamise tingimused:
Eelnev kogemus koka valdkonnas.
5. Õppe maht, õppe ülesehitus, õppekeskkond ja õppevahendid
Õppe maht ja ülesehitus:
Koolituse kogumaht on 200 ak. tundi, millest 90 ak. tundi auditoorset tööd, 80 ak. tundi praktikat ettevõttes ja 30 ak. tundi iseseisvat tööd.
Õppekeskkond:
Koolitus toimub aadressil Vabaduse väljak 2, Tallinn. Koolitusklassid vastavad tervisekaitse nõuetele. Igale koolitusel osalejale tagatakse kohvipaus. Koolitusel on võimalik kasutada toimivat internetiühendust. Osalejatele on koolituskeskuse poolt tagatud töövahendid.
6. Õppeprotsessi kirjeldus, sh õppe sisu, õppemeetodid ja -materjalid